Taalbeschouwing – Lesmateriaal
Wat mag je verwachten bij elke les?
1. Bij elke les verneem je:
– wat het doel is van de les (met indien van toepassing verwijzing naar de eindtermen);
– op welke vaardigheden expliciet een beroep wordt gedaan;
– waartoe elke stap van een hoofdstuk leidt en hoe je dit kunt aanpakken;
– hoe de leerstof wordt samengevat (wat moet de leerling kennen?) en eventueel verder ingeoefend.
2. Bij elke stap in de lessen verneem je:
– welke opdrachten de leerlingen uitvoeren om kennis te maken met het taalfenomeen;
– welke opdrachten de leerlingen uitvoeren om dit taalfenomeen te analyseren zodat zij inzicht krijgen in de systematiek (de regels) die erachter zitten;
– welke werkvormen het meest nuttig bleken voor een opdracht;
– extra mogelijkheden, tips en suggesties.
Maar er is meer. Vooral in de eerste graad van het secundair onderwijs zijn de verschillen qua taalbeschouwelijke bagage tussen leerlingen soms zo groot dat leraren zich verplicht voelen de basisleerstof van bv. klinkers, medeklinkers, werkwoorden, zinsdelen enz. van nul af opnieuw aan te brengen. De leerlingen die deze materie al (jaren) beheersen, ervaren dergelijke lessen op zijn minst als de ‘ondraaglijke saaiheid van het bestaan’. Vaak voelt hun leraar dat ook wel aan, maar hij heeft niet altijd een goed antwoord om daar wat aan te doen.
Met Neejandertaal kan je op verschillende niveaus werken. Je kan er dus makkelijk mee differentiëren. Voor de leraar is ze ook daarom een heel andere manier om deze – vaak droge – leerstof op een zinvolle manier aan de man te brengen en om ze ook voor zichzelf nieuw leven in te blazen.
Werkbladen
Webquest naamgeving – Via deze webquest exploreren leerlingen van de 3de graad alle aspecten van naamgeving. Nele Van Mechelen construeerde de webquest voor het leeronderzoek in het kader van haar opleiding tot leraar Nederlands. De pdf bevat het lesverloop, materiaal en achtergronden, en een toets. Verbetersleutels zijn beschikbaar op aanvraag.
Een Woordenreis rond de wereld – leerlingen ontdekken online de herkomst van woorden en maken een prezi-presentatie